header_image
Търсене
Намерихме 0 резултата. Искате ли да видите резултатите сега?
Търсене
намерихме 0 разултата
Резултати от търсенето

Цени на сглобяеми къщи при динамични промени, влияния и прогнози.

Публикувано от Anton Kisiov на 07.07.2023
| 0

Цени на сглобяеми къщи при динамични промени, влияния и прогнози.

 

През последните години и месеци сме свидетели на резки промени, които влиаят на всички пазари, включително и на строителния. Пред очите ни властимащите затваряха граници, икономиката се клатушка и сякаш прилича на потъването на Титаник. Невиждана инфлация за която се говори, но не в точните размери. Сякаш потопа е факт и ден след ден потъваме повече и повече.

На този фон кредиторите бързо взеха мерки. Условията за отпускане на кредит са затегнати и доста кредитоискатели нямат достъп до кредитиране. Всичко това неизменно удари и бизнеса със сглобяеми къщи, както и пряко техните цени.

От февруари до май министерството на република Турция прекрати износа на строителни материали, за да могат да работят за вътрешния пазар, силно затруднен от упостошителното земетресение от шести февруари 2023 г. Отварянето на границата беше под въпрос, дали ще се случи наистина след три месеца, същото се случи, но при нови условия.

Посрещнаха ни завишени цени на сглобяемите къщи между 25 и 50 процента. Част от компаниите опериращи в сектора спряха продажбите, защото трябваше да работят на загуба или се пренасочиха към по-бързи структури и почти готови. Това бяха контейнерите, макар и на завишени цени сякаш бяха по лесно достъпни!

Турската лира се срина, което помогна за още по-голямо увеличение на цените на сглобяемите къщи. Работните групи започнаха да изнудват и да се възползват от ситуацията, така че вече и те искаха повече пари, понеже продукта е по-скъп. Цените на ел. енергията се повишиха, което повиши и цените за хотелско настаняване на наемните работници, което още веднъж удари сектора.

Цени на сглобяеми къщи 2023 актуално

Цени на сглобяеми къщи при динамични промени, влияния и прогнози.

Почти не остана сегмент, който не е ударен от обстоятелствата. Това наложи увеличение на цените, за да могат компаниите да поддържат поне своите жизнени функции и да имат сравнително стабилно финансово здраве.

Все още сглобяемите къщи са предпочитан продукт и сякаш компаниите, които държат качество и не правят компромиси успяват да удържат фронта. Също голяма роля играе историята на компанията и броя завършени обекти. Това поражда доверие у клиентите и сякаш се чувстват защитени.

Тенденциите за съжаление са отново в посока покачване на цените на сглобяемите къщи,

намаляване на цените не се очаква в близкото бъдеще, поне докато не се стабилизират ресурсите, които ползва индустрията, цени на метала, цена на работна ръка, цена на крепежни елементи, ел. енергия, наеми и мн. мн. други!

Все по трудно се оказва и намирането на парцели за инвестиция. Голяма част от имотите в регулация вече са продадени, не се продават, имат проблемни документи или са на твърде завишени цени, което е поредна пречка пред инвеститора и бъдещ новодомец.

Сякаш проблемите нямат край, но въпреки това, всеки които е решил успява някак да премине през бездната от цени на сглобяеми къщи и да успее да получи новата си къща съвсем заслужено.

  • Търсене